Oedura castelnaui
Oedura castelnaui
Eublepharis macularius - gekon lamparci
Eublepharis macularius - gekon lamparci
Chondrodactylus bibronii - gekon leśny
Chondrodactylus bibronii - gekon leśny
Phelsuma klemmeri
Phelsuma klemmeri
Tropidurus hispidus
Tropidurus hispidus

Lacerta viridis - jaszczurka zielona

Odkrywca: Rok: Nie wymaga rejestracji
Lacerta viridis - jaszczurka zielona
Fot. 1 Lacerta viridis - jaszczurka zielona


Nazwa łacińska:

Lacerta viridis

Nazwa polska:

Jaszczurka zielona

Synonimy:

-

Wygląd:

Średniej wielkości jaszczurka o dużej głowie, silnych kończynach i długim lub bardzo długim ogonie. U obu płci, ubarwienie jest takie same, jasne lub ciemno-zielone. Przeważnie u samców można dostrzec małe, czarne punkty, swoim wyglądem przypominające rysunek. Dolną szczękę i podgardle mają intensywnie niebieskie. Brzuch białawy, zielonkawy lub żółty. Samce mają masywniejszą, na wierzchu ciemniejszą głowę. Wielkość nie przekracza przeważnie 400 mm.

Występowanie:

Od północnej Hiszpanii na zachodzie do południowej Rosji na wschodzie i do Normandii na północy po Sycylię na południu. W Polsce bardzo rzadko, jedynie na Śląsku Cieszyńskim. Pod ochroną gatunkową.

Biotop:

Żyje ona w ciepłych ale wilgotnych środowiskach np. zarośniętych brzegach potoków i stawów.

Przy dobrej pogodzie w marcu lub kwietniu opuszcza schronienie zimowe (wpierw samce, następnie samice i młode). Wiosną i latem jaszczurki wychodzą ze swoich kryjówek wczesnym rankiem i długo grzeją się na słońcu, póki nie osiągną temperatury 32-36°C. W poszukiwaniu pokarmu lub partnera przemierzają zajmowane przez siebie terytorium o powierzchni 30-50m2. Jaszczurka ta znajduje dobrą kryjówkę do zimowania już we wrześniu, jej sen trwa 6 miesięcy. Młodsze osobniki czasami są aktywne do końca października.

Naturalnym wrogami jaszczurek zielonych są m.in. kuny, różne gatunki ptaków.

Aktywność:

Dzienna

Środowisko życia:

Naziemny

Temperatura °C:

np.W dzień XX°C, w nocy nie niżej niż YY°C

Wilgotność powietrza %:

np. W dzień XX-ZZ%, w nocy nie niżej niż XX-VV%.

Żywienie:

Żywi się głównie większymi owadami, np. chrząszczami, pasikonikami i świerszczami. Również stonogi, małe ślimaki, ptasie jaja i młode osobniki innych jaszczurek.

Rozmnażanie:

Samiec i samica spotykają się ejszcze przed rozpoczęciem właściwego okresu godowego, wykorzystują wspólnie to samo miejsce do kąpieli słonecznych i nocują również razem w jednej kryjówce. Pierwsze złożenie jaja odbywa się między majem a czerwcem, w dobrych warunkach klimatycznych jaszczurka zielona powtórnieodbywa gody i samica ponowanie składa jaja na przełomie czerwca i lipca. Młode wylęgają się po upływie ok. 80-85 dni. Samica składa jednorazowo ok. 20 jaj.

Uwagi:

- Młode po wykluciu są jednolicie oliwkowo brązowe lub brązowe, bez jasnych szat młodocianych.
- W czasie pierwszych miesięcy życia tworzą niewielkie grupki
- Podczas zimnego, deszczowego lata spada liczebność tych jaszczurek, gdyż nie wszystkie młode się wylęgają, a wylęgnięte słabo rosną. Zaś dojrzałe do rozrodu samice składają jaja następnej wiosny (mniejszą ilość)

  • Gatunek prawnie chroniony!

Opracowanie:

Autor Ed

Data modyfikacji: 2015-10-18 03:03